Stenugnsbakad napolitansk pizza med Kotvara salami
Emil är tillbaka med ett nytt pizzarecept. Är det något Emil brinner för så är det att grilla. En del har maskinparker i garaget, Emil har den på altanen.
– Det började lite lätt med en klotgrill. Men jag insåg snart att jag behövde ett rotisseri, en pizzasten, en rök och plötsligt hade jag en pizzaugn också, berättar Emil.
Hemligheten bakom Emils lyckade pizza är helt enkelt ingen hemlighet utan, tid.
– Ge pizzadegen kärlek och förbered den dagen innan så kommer du inte att bli besviken. Sen är det viktigt att du får upp temperaturen. En pizza ska gärna gräddas i 450 grader. Så det gäller att ha tålamod och inte lyfta på locket om du gräddar i klotgrill.
Ingredienser
Det här behöver du
1
st
grill
1
st
pizzasten
Napolitansk pizzadeg
5
dl
vatten (38grader)
2
tsk
salt
2
msk
olivolja
1
pkt
blå jäst för salta degar (även torrjäst funkar)
700
g
vetemjöl
Topping
1
burk
Mutti pizzasås på konserv
mozzarella
Kotivara salami
basilika
Gör så här
Förbered degen dagen innan
- Blanda jäst och vatten, tillsätt salt och olja.
- Tillsätt lite av mjölet eftersom så att du får en slät deg. När degen uppnått bra konsistens sparar du det överblivna mjölet till utbakningen.
- Smörj in degen i olivolja och låt vila i kylen över natten.
- Utbakning och gräddning: Gör en pizza i taget, baka ut med händerna (inte kavel), genom att trycka ut degen med knogarna från mitten och arbeta dig utåt. Tryck aldrig på kanterna, så att dessa blir luftiga och fina precis som på napolitansk pizza.
- Bred på tomatsåsen, lägg på osten i skivor (tips: skiva i äggdelaren) och toppa med Kotivara salami och skinka.
- Grädda pizzan på pizzasten på grillen tills den fått fin färg.