Mästare på salami sedan 1943

Kotivara är ett familjeföretag från Uleåborg i Norra Finland. Sedan 1943 har vi strävat efter den perfekta salamin. Med traditionellt hantverk och noggrant utvalda råvaror skapar vi en unik smakupplevelse som lever vidare från generation till generation.

Allt började med att charkuteristen Johan Ruonio kom över ett traditionellt recept på medvurst i början av 40-talet som sedan förädlades till perfektion. Idag är vi en av nordens största salamitillverkare med ett stort antal produkter som hämtar inspiration från hela världen. Alltid varsamt framtagna av våra korvmästare.

Namnet Kotivara stammar från krigstider
Kotivara grundades år 1943, mitt i andra världskriget, då försäljningen av matvaror var starkt reglerat. Som konsekvens lagrade det finska folket nödvändiga livsmedel hemma i så stor utsträckning som möjligt. Kotivara betyder fritt översatt ”hemmareserv” och regeringen i Finland har fortfarande stadgar om en hemmareserv, det vill säga en lista om nödvändigheter i skafferiet som varje hushåll ska ha för onda dagar. En liknande lista har nu skapats även i Sverige.
Ordet ”koti” betyder hemma och ”vara” betyder reserv.
Vår salami
Våra kallrökta produkter får sin goda smak genom att den kallröks med alspån som vi hämtar från Karlön utanför Uleåborg. Korven får sedan mogna i upp till sex veckor i den friska luften just söder om polcirkeln.

All vår salami är tillverkad utan laktos, gluten, mjölk, mono-natriumglutamat och konstgjorda färgämnen.

Våra salami

Sedan 1943 har vi på Kotivara tillverkat salami i norra Finland. Genom äkta traditionellt hantverk och noggrant utvalda råvaror skapar våra korvmästare unika smakupplevelser som lever vidare från generation till generation.

Läs mer