(3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

Kantarellsoppa med salamismörgås

Att äta en varm kantarellsoppa en kall höstdag är som en omfamning. Doften av skogens skafferi och smaken av svamparna sprider värme i kropp och själ.

klocka

1 h

portion
kanatrellsoppa-med-salamismorgas

Ingredienser

Smörgås

1 pkt Kotivara salami
4 skivor bröd
1 pkt färskost
sallat

Soppa

500 g kantareller
1 st hackad gul lök
2 klyftor vitlök, finhackad
3 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 skvätt pressad citron
salt
peppar
färsk persilja

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna noga för att ta bort eventuell smuts och skär bort eventuella hårda delar. Hacka dem grovt och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en stor kastrull eller gryta över medelvärme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken och stek tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
  3. Lägg i de hackade kantarellerna i kastrullen och låt dem steka med löken och vitlöken i ytterligare 5-7 minuter, eller tills kantarellerna är mjuka och har släppt ifrån sig sin vätska.
  4. Strö över vetemjölet över kantarellblandningen och rör om väl så att mjölet jämnt täcker kantarellerna. Detta kommer att tjockna soppan.
  5. Gradvis, tillsätt grönsaksbuljongen under omrörning för att undvika klumpar. Låt soppan sjuda i cirka 10-15 minuter eller tills den tjocknar till önskad konsistens.
  6. Häll i grädden och rör om väl. Låt soppan sjuda i ytterligare några minuter. Mixa slät och smaka av med salt och svartpeppar. Om soppan är för tjock, kan du tillsätta mer buljong eller vatten för att justera konsistensen.
  7. Häll upp soppan i skålar, pressa eventuellt över lite citronsaft för att lyfta smakerna och garnera med färsk hackad persilja.
  8. Servera med nybakat bröd med Kotivara salami.

Hoppas det smakar!