Kantarellsoppa med salamismörgås
Att äta en varm kantarellsoppa en kall höstdag är som en omfamning. Doften av skogens skafferi och smaken av svamparna sprider värme i kropp och själ.
1 h
Ingredienser
Smörgås
1
pkt
Kotivara salami
4
skivor
bröd
1
pkt
färskost
sallat
Soppa
500
g
kantareller
1
st
hackad gul lök
2
klyftor
vitlök, finhackad
3
msk
smör
3
msk
vetemjöl
7
dl
grönsaksbuljong
2
dl
grädde
1
skvätt
pressad citron
salt
peppar
färsk persilja
Gör så här
- Rensa kantarellerna noga för att ta bort eventuell smuts och skär bort eventuella hårda delar. Hacka dem grovt och ställ åt sidan.
- Smält smöret i en stor kastrull eller gryta över medelvärme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken och stek tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Lägg i de hackade kantarellerna i kastrullen och låt dem steka med löken och vitlöken i ytterligare 5-7 minuter, eller tills kantarellerna är mjuka och har släppt ifrån sig sin vätska.
- Strö över vetemjölet över kantarellblandningen och rör om väl så att mjölet jämnt täcker kantarellerna. Detta kommer att tjockna soppan.
- Gradvis, tillsätt grönsaksbuljongen under omrörning för att undvika klumpar. Låt soppan sjuda i cirka 10-15 minuter eller tills den tjocknar till önskad konsistens.
- Häll i grädden och rör om väl. Låt soppan sjuda i ytterligare några minuter. Mixa slät och smaka av med salt och svartpeppar. Om soppan är för tjock, kan du tillsätta mer buljong eller vatten för att justera konsistensen.
- Häll upp soppan i skålar, pressa eventuellt över lite citronsaft för att lyfta smakerna och garnera med färsk hackad persilja.
- Servera med nybakat bröd med Kotivara salami.
Hoppas det smakar!