Cremé Ninon
Lyxa till middagsbjudningen med en härlig cremé ninon gjord på färska ärtor. Serveras med Kotivara salamichips.
20 min
Ingredienser
5
dl
ärtor
3
st
schalottenlök
5
dl
hönsfond
25
g
smör
1
tsk
citron
3
cl
sherry
3
dl
vispgrädde
salt
vitpeppar
2
dl
champagne
Salamichips
5
skivor
hackad Kotivara salami
2
msk
rapsolja
Topping
Gräslök
Stekfett från salamichipsen
Mynta
Grädde
Knaperstekt salami
Gör så här
- Stek salamin i riktigt med rapsolja tills salamin är knaprig. Låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs schalottenlöken i smör i tills den är mjuk, men den får inte brynas.
- Blanda ut hönsbuljonngen/eller den koncentrerade fonden med vatten i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt hälften av grädde och vispa resterande.
- Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salta och peppar.
- Häll ned ärtorna i kastrullen och värm upp dem, låt de inte koka, då oxiderar dem och soppan blir inte lika grön.
- Mixa soppan slät med en mixer. (Sila den i en nätsil om du önskar den helt slät.)
- Tillsätt torr sherry och citronsaft, utan att soppan kokar, då förlorar den sin fina gröna kulör!