Älgschnitzel med Kotivara salami
Vi på Kotivara önskar er god jaktlycka och tipsar om en extra god schnitzel fylld med ost och Kotivara salami. Det går givetvis utmärkt att byta ut älgsteken till kyckling, nöt eller fläsk om jaktlyckan lyser med sin frånvaro.
2h
Ingredienser
8
skivor
älgstek (cirka 800g)
4
tsk
dijonsenap
4
skivor
lagrad grevé
1
pkt
Kotivara klassisk salami
1
dl
vetemjöl
1
tsk
salt
nymalen svartpeppar
2
st
ägg
1
dl
ströbröd
4
dl
panko
4
msk
svenskt smör, till stekning
2
msk
olja, till stekning
Gröna ärtor
1
msk
smör
400
g
gröna ärtor
Persiljesmör
100
g
smör
2
dl
hackad persilja
salt och svartpeppar
Rostad potatis
1
kg
Outinens potatis (små delikatess)
2
msk
balsamvinäger
1
msk
olja
1
msk
flytande honung
0.5
msk
flingsalt
1
kruka
finhackad gräslök
nymalen svartpeppar
flingsalt
Gör så här
- Blanda smör, salt, peppar och persilja i en skål med en gaffel. Klicka ut smöret på smörpapper eller plastfolie och rulla till en korv. Ställ i kylen.
- Sätt ugen på 200 grader och tvätta potatisen.
- Blanda balsamvinäger, olja, honung, flingsalt och svartpeppar till en marinad.
- Blanda med potatisen med marinaden och sätt på ugnsplåt.
- Rosta potatisen i 50 minuter, rör om 2–3 gånger under tiden.
- Banka ut köttbitarna mellan bakplåtspapper så tunt du kan med hjälp av en kastrull eller köttklubba. Bred dijonsenap på varje köttskiva och lägg på ost och Kotivaras klassiska salami. Lägg sedan på en skiva älgstek som lock.
- Häll mjölet på en tallrik och blanda med salt och peppar. Vispa äggen lätt i en djuptallrik. Blanda ströbröd och panko på en annan flat tallrik. Vänd schnitzlarna först i vetemjöl. Klappa bort överflödigt mjöl. Doppa sedan i ägget och sist i ströbrödet. Panera alla fyra schnitzlarna och lägg på bakplåtspapper att torka till en stund.
- Sjud ärtorna försiktigt i saltat vatten så det behåller sin gröna färg. Sila.
- Stek schnitzlarna i smör och olja på svag till medelstark värme tills paneringen är krispig och har fått fin färg, cirka 4 min per sida.
- Hacka gräslöken och strö över den ugnsrostade potatisen tillsammans med flingsalt. Servera schnitzeln på förvärmd tallrik tillsammans med ugnsrostad potatis, gröna ärter, en citronskiva och persiljesmör.
Smaklig måltid!