Ägg purgatorio
Ägg purgatorio eller även kallat ägg i skärselden är en riktigt god italiensk bondklassiker som dessutom sägs bota baksmälla.
25
Ingredienser
6
skivor
kotivara salami
1
st
gul lök
2
st
vitlöksklyftor
1
pkt
svarta bönor
1
tsk
spiskummin
1
tsk
rökt paprikapulver
2
burkar
krossade plommontomater (gärna mutti)
0.5
st
röd chili
salt och peppar
1
kruka
färsk persilja
2
tsk
socker
0.5
st
citron, pressad saft
4
st
ägg
olja till stekning
4
skivor
surdegsbröd
Topping
2
dl
Cheddarost
1
knippe
färska örter
Gör så här
- Hacka löken, salamin och chilin fint och pressa vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna och häll sedan i tomatsåsen.
- Skölj det svarta bönorna, låt rinna av och rör ned i stekpannan.
- Krydda med spiskummin, rökt paprika, salt, peppar och socker.
- Pressa ner saften av en halv citron, och rör ner ca 0,5 dl färsk hackad persilja.
- Gör 4 gropar i tomatröran med en sked, knäck ner ett ägg i varje grop.
- Peppra och strö över cheddarosten, lägg på ett lock och låt puttra på svag värme tills äggen bakats krämiga.
- Servera tillsammans med börd. Toppa med riven cheddarost och färsk persilja.