(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ägg purgatorio

Ägg purgatorio eller även kallat ägg i skärselden är en riktigt god italiensk bondklassiker som dessutom sägs bota baksmälla.

klocka

25

portion
Ägg purgatorio

Ingredienser

6 skivor kotivara salami
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 pkt svarta bönor
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 burkar krossade plommontomater (gärna mutti)
0.5 st röd chili
salt och peppar
1 kruka färsk persilja
2 tsk socker
0.5 st citron, pressad saft
4 st ägg
olja till stekning
4 skivor surdegsbröd

Topping

2 dl Cheddarost
1 knippe färska örter

Gör så här

  1. Hacka löken, salamin och chilin fint och pressa vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna och häll sedan i tomatsåsen.
  2. Skölj det svarta bönorna, låt rinna av och rör ned i stekpannan.
  3. Krydda med spiskummin, rökt paprika, salt, peppar och socker.
  4. Pressa ner saften av en halv citron, och rör ner ca 0,5 dl färsk hackad persilja.
  5. Gör 4 gropar i tomatröran med en sked, knäck ner ett ägg i varje grop.
  6. Peppra och strö över cheddarosten, lägg på ett lock och låt puttra på svag värme tills äggen bakats krämiga.
  7. Servera tillsammans med börd. Toppa med riven cheddarost och färsk persilja.