(2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Bruschetta med tomatmarmelad, salami och mozzarella- och färskostkräm

Den perfekta bruschettan att imponera gästerna med. Tomatmarmeladen är fantastisk på bröd, till ostbrickan eller som tillbehör till olika rätter, precis som mozzarella- och färskostkrämen. En len och mild dip – lägger sig som sammet i mun och fungerar som bryggan mellan den söta marmeladen och den salta salamin. En hit på din nästa fest eller middag. Smaklig måltid!

klocka

1 h

portion
Bruschetta med ostkräm, tomatmarmelad och Kotivara salami

Ingredienser

Tomatmarlemad

1 kg tomater
1 st gul lök
1 st röd paprika
200 g socker
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk riven ingefära
1 tsk kanel
0.5 tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
1 st saften från citron

Mozzarella- och färskostkräm

200 g mozzarella
150 g färskost
1 st finhackad vitlöksklyfta
2 msk färsk basilika
1 msk färsk persilja
2 msk olivolja
salt
peppar

Bruschetta

1 st baguette
2 msk olivolja till stekning
1 st vitlöksklyfta

Gör så här

Tomatmarmelad

  1. Skålla tomaterna i hett vatten i några minuter och dra av skalet. Dela dem, ta bort kärnorna och hacka dem grovt.
  2. I en stor kastrull, kombinera de hackade tomaterna, löken, röd paprika, socker, äppelcidervinäger, riven ingefära, malen kanel, malen kryddnejlika och en nypa salt. Rör om väl.
  3. Koka upp blandningen över medelhög värme under omrörning tills sockret löses upp.
  4. Sänk värmen till låg nivå och låt marmeladen sjuda i cirka 1,5-2 timmar eller tills den tjocknar till en marmeladliknande konsistens. Rör om då och då för att undvika att det fastnar i botten av kastrullen. Var noga med att det inte bränner vid.
  5. När marmeladen har tjocknat, tillsätt saften från en citron och rör om väl. Låt sjuda i ytterligare några minuter.
  6. För att testa om marmeladen är klar, gör ett droppar-test: Lägg en liten klick marmelad på en kall tallrik. Om den stelnar och inte rinner när du drar en sked genom den, är den klar.
  7. Låt marmeladen svalna något och häll den sedan i rena och steriliserade burkar. Förvara marmeladen i kylskåpet. Den håller i några veckor.

 Mozzarella- och Färskostkräm

  1. Om mozzarellan inte är redan riven eller tärnad, förbered den genom att riva eller tärna den i små bitar.
  2. I en skål, kombinera den rivna mozzarellan och färskosten. Tillsätt finhackad vitlök, basilika och persilja.
  3. Häll i olivoljan i blandningen för att göra den krämig och lätt att blanda. Rör om väl tills alla ingredienser är jämnt blandade.
  4. Smaka på krämen och tillsätt salt och svartpeppar efter behov. Beroende på färskosten du använder, kanske du inte behöver mycket salt, så smaka av noggrant innan du lägger till för mycket.
  5. Om möjligt, täck skålen och låt krämen vila i kylskåp i några timmar eller över natten. Detta ger smakerna tid att blandas och utvecklas.
  6. Servera den krämiga mozzarella- och färskostkrämen som en dipp med grönsaksstavar, bröd eller nachos. Du kan också använda den som pålägg på rostat bröd eller som en sås till pasta.

Bruschetta

  1. Skiva baguetten snett så att du får fina skivor
  2. Gnid in skivorna i olivolja och grilla snabbt i grillpanna till de fått fin färg
  3. Dela vitlöksklyftan och gnid in den på de krispiga baguetteskivorna
  4. Bred på krämen, toppa med salami och tomatmarmelad

Klart att servera!