Älgschnitzel med Kotivara salami
Vi på Kotivara önskar er god jaktlycka och tipsar om en extra god schnitzel fylld med ost och Kotivara salami. Det går givetvis utmärkt att byta ut älgsteken till kyckling, nöt eller fläsk om jaktlyckan lyser med sin frånvaro.
2h
                             
                                            Ingredienser
                                         8
                                         skivor
                                         älgstek (cirka 800g)
                                    
                                                           
                                
                                         4
                                         tsk
                                         dijonsenap
                                    
                                                           
                                
                                         4
                                         skivor
                                         lagrad grevé
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         pkt
                                         Kotivara klassisk salami
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         dl
                                         vetemjöl
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         tsk
                                         salt
                                    
                                                           
                                
                                         
                                         
                                         nymalen svartpeppar
                                    
                                                           
                                
                                         2
                                         st
                                         ägg
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         dl
                                         ströbröd
                                    
                                                           
                                
                                         4
                                         dl
                                         panko
                                    
                                                           
                                
                                         4
                                         msk
                                         svenskt smör, till stekning
                                    
                                                           
                                
                                         2
                                         msk
                                         olja, till stekning
                                    
                           
                                                              Gröna ärtor
                                         1
                                         msk
                                         smör
                                    
                                                           
                                
                                         400
                                         g
                                         gröna ärtor
                                    
                           
                                                              Persiljesmör
                                         100
                                         g
                                         smör
                                    
                                                           
                                
                                         2
                                         dl
                                         hackad persilja
                                    
                                                           
                                
                                         
                                         
                                         salt och svartpeppar
                                    
                           
                                                              Rostad potatis
                                         1
                                         kg
                                         Outinens potatis (små delikatess)
                                    
                                                           
                                
                                         2
                                         msk
                                         balsamvinäger
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         msk
                                          olja
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         msk
                                         flytande honung
                                    
                                                           
                                
                                         0.5
                                         msk
                                         flingsalt
                                    
                                                           
                                
                                         1
                                         kruka
                                         finhackad gräslök
                                    
                                                           
                                
                                         
                                         
                                         nymalen svartpeppar
                                    
                                                           
                                
                                         
                                         
                                         flingsalt
                                    
                           
                                          Gör så här
- Blanda smör, salt, peppar och persilja i en skål med en gaffel. Klicka ut smöret på smörpapper eller plastfolie och rulla till en korv. Ställ i kylen.
 - Sätt ugen på 200 grader och tvätta potatisen.
 - Blanda balsamvinäger, olja, honung, flingsalt och svartpeppar till en marinad.
 - Blanda med potatisen med marinaden och sätt på ugnsplåt.
 - Rosta potatisen i 50 minuter, rör om 2–3 gånger under tiden.
 - Banka ut köttbitarna mellan bakplåtspapper så tunt du kan med hjälp av en kastrull eller köttklubba. Bred dijonsenap på varje köttskiva och lägg på ost och Kotivaras klassiska salami. Lägg sedan på en skiva älgstek som lock.
 - Häll mjölet på en tallrik och blanda med salt och peppar. Vispa äggen lätt i en djuptallrik. Blanda ströbröd och panko på en annan flat tallrik. Vänd schnitzlarna först i vetemjöl. Klappa bort överflödigt mjöl. Doppa sedan i ägget och sist i ströbrödet. Panera alla fyra schnitzlarna och lägg på bakplåtspapper att torka till en stund.
 - Sjud ärtorna försiktigt i saltat vatten så det behåller sin gröna färg. Sila.
 - Stek schnitzlarna i smör och olja på svag till medelstark värme tills paneringen är krispig och har fått fin färg, cirka 4 min per sida.
 - Hacka gräslöken och strö över den ugnsrostade potatisen tillsammans med flingsalt. Servera schnitzeln på förvärmd tallrik tillsammans med ugnsrostad potatis, gröna ärter, en citronskiva och persiljesmör.
 
Smaklig måltid!


 (4 votes, average: 3,75 out of 5)








